Hem Ekonomisk familjerätt
Din Jurist Järfälla

Ekonomisk familjerätt

Ekonomisk familjerätt – trygghet i livets viktigaste avtal och beslut.

Ekonomisk familjerätt handlar om att reglera ekonomiska frågor inom familjen, både under äktenskap eller samboförhållanden och vid deras avslut.

Frågor om ekonomi och juridik inom familjen kan vara känsliga, men de är också avgörande för att undvika konflikter och missförstånd i framtiden. Genom att ta itu med dessa frågor på ett tidigt stadium kan du skydda både dina tillgångar och dina relationer.

Välkommen att kontakta oss för en personlig rådgivning och hjälp med att skapa hållbara lösningar för din ekonomiska trygghet, så att du kan fokusera på det som är viktigast för dig.

Välj område för mer information

Äktenskapsförord & samboavtal

Ett äktenskapsförord är ett juridiskt bindande avtal som reglerar vilka tillgångar som ska vara enskilda och vilka som ska delas vid en bodelning p.g.a. en eventuell separation eller vid dödsfall. Genom att upprätta ett äktenskapsförord kan du och din partner undvika framtida oklarheter.


Samboavtal

För sambor är det viktigt att klargöra vad som gäller vid bodelning p.g.a. en separation eller ett dödsfall. Skrivs inget samboavtal är det sambolagens regler om bodelning som gäller, vilket innebär att all samboegendom delas lika mellan samborna.  Ett samboavtal kan ge er en mer rättvis och individanpassad lösning.

Gåvobrev

Ett gåvobrev är ett viktigt dokument som säkerställer att en gåva överförs korrekt och enligt lag. Genom att upprätta ett gåvobrev kan du tydligt reglera villkoren för gåvan, som exempelvis om den ska vara förskott på arv, enskild egendom eller om särskilda krav ska gälla. Det skapar också trygghet för både givare och mottagare genom att undvika framtida missförstånd eller tvister.

 

Vi hjälper dig att upprätta ett juridiskt korrekt gåvobrev anpassat efter dina behov. Vi ser till att alla formella krav uppfylls och kan även ge råd om skatte- och arvsrättsliga konsekvenser.

Bodelning

Vid en skilsmässa, separation eller dödsfall blir det enligt huvudregeln aktuellt att fördela tillgångar genom en bodelning. Vi erbjuder juridisk vägledning och upprättar bodelningsavtal. Vi hjälper att räkna fram en bodelningslikvid med beaktande av latenta skatter och kostnader.

Framtidsfullmakt

Du som privatperson kan ge någon annan en framtidsfullmakt som träder i kraft om du på grund av sjukdom, psykisk ohälsa, försvagat hälsotillstånd eller liknande inte längre kan ta hand om dina ekonomiska och personliga angelägenheter. Den du ger fullmakt till får rätt att företräda dig. Du kan själv bestämma vad fullmakten ska omfatta.

 

En framtidsfullmakt ska vara skriftlig. För att upprätta en framtidsfullmakt behöver du ha fyllt 18 år och själv kunna ta hand om dina angelägenheter.

 

Det är personen som har fullmakten som avgör när den ska börja gälla. Detta gäller inte om det i fullmakten har bestämts att ikraftträdandet ska prövas av domstol eller fullmaktshavaren annars begär en sådan prövning.

 

Fullmakten måste vara undertecknad av dig själv och bevittnad av två personer. Den person du ger fullmakten till får inte bevittna fullmakten.

 

Vi kan hjälpa dig att upprätta en framtidsfullmakt så att du kan känna dig trygg om behovet av en sådan skulle uppstå i framtiden.

Testamente

För att säkerställa att din vilja följs efter din bortgång är det viktigt att upprätta ett testamente. Vi hjälper dig att planera ditt arv och skydda dina närmaste mot framtida tvister. Om du är sambo eller om ni som gifta endast har särkullbarn är det extra viktigt fundera över hur ni vill att kvarlåtenskapen ska fördelas då ni inte har någon arvsrätt mellan varandra om inte ett testamente föreskriver det. Ett testamente säkerställer att din vilja följs och skyddar dina närmaste från framtida tvister.

Skuldebrev

Ett skuldebrev är ett dokument som reglerar en skuld mellan den som lånar ut pengar till någon (en borgenär) och den som lånar pengar av någon (en gäldenär).

Ett skuldebrev ska ange det belopp som skulden avser, återbetalningstid och eventuell ränta och säkerhet. Med ett skuldebrev minskar du risken för tvister som kan uppstå med anledning av ett skuldförhållande. Ett skuldebrev behöver inte bevittnas för att vara giltigt. Bevittning kan dock vara bra för det fallet att tvist uppstår där ena parten påstår att underskrifterna inte är äkta.

Ett skuldebrev kan upprättas när någon lånar ut pengar till någon annan. Det kan även användas om exempelvis ett par köper en bostad tillsammans och båda står på lånet och kontraktet men en har betalat mer i kontantinsats. Då kan skuldebrevet säkerställa att den som har betalat mer får tillbaka pengarna vid en framtida separation. Det är dock viktigt att komplettera ett sådant skuldebrev med ett samboavtal eller ett äktenskapsförord. Utan ett samboavtal eller ett äktenskapsförord ska nämligen egendomen delas lika vid en bodelning, vilket innebär att skuldebrevet inte får den effekt som avses.